ADRESA: Ke Stadionu 2350, Kladno

TELEFON: +420 606 721 135

Pít jako Řek: Cesta za lahodnými tekutými poklady Řecka

Řecká kuchyně je proslulá svými čerstvými surovinami, bohatými chutěmi a neodolatelnou vůní. K dokonalému gastronomickému zážitku ale neodmyslitelně patří i správné pití. Řekové si potrpí na kvalitní a lokální produkty, a to se odráží i v jejich nápojové kultuře. Pojďme se ponořit do světa řeckých nápojů a objevit tekuté poklady, které dotváří kouzlo řeckého stolování.

Olivový olej – tekuté zlato Řecka:

Olivový olej hraje v řecké kuchyni naprosto klíčovou roli. Není to jen surovina na vaření, ale i symbol zdraví a prosperity. Řekové si před jídlem rádi vychutnávají chléb s olivovým olejem, solí a citronovou šťávou. Je to jednoduchý, ale lahodný předkrm, který perfektně otevírá chuťové pohárky.

Víno – dar bohů:

Řecko se pyšní bohatou vinařskou tradicí sahající až do starověku. Řecká vína se vyznačují ovocnou chutí a příjemnou kyselostí. Mezi nejoblíbenější bílá vína patří Retsina, s charakteristickou pryskyřičnou vůní, a Assyrtiko, svěží a minerální víno z ostrova Santorini. Z červených vín si Řekové oblíbili Agiorgitiko, s ovocnou chutí a tóny koření, a Xinomavro, elegantní víno s komplexní chutí.

Pivo – osvěžení v horkých dnech:

Pivo je v Řecku čím dál tím populárnější, zvláště v horkých letních měsících. Mezi nejoblíbenější značky patří Mythos a Alpha, svěží ležáky s příjemnou hořkostí. Řekové si rádi vychutnají pivo s přáteli na terase nebo u pláže.

Ouzo – anýzový symbol Řecka:

Ouzo je silný anýzový destilát, který je neodmyslitelnou součástí řecké kultury. Obvykle se pije s ledem a vodou a je to tradiční aperitiv, který se často podává s mezedes, malými tapas. Ouzo má specifickou chuť, která nemusí sedět každému, ale pro Řeky je to symbol letní pohody a dobrých přátel.

Káva – horká vášeň Řeků:

Káva je v Řecku národním nápojem. Řekové ji pijí silnou a horkou, a to po celý den. Populární je frappé, ledová káva s mlékem a cukrem, která je ideálním osvěžením v horkých dnech. Řekové si kávu vychutnávají v kavárnách, na terasách i doma s přáteli.

Na zdraví!

Při návštěvě Řecka nezapomeňte ochutnat místní nápoje. Otevřou vám dveře do světa řecké kultury a tradic a dotvoří váš gastronomický zážitek. Řecko je země s bohatou historií a vášní pro život, a to se odráží i v jejich nápojové kultuře. Na zdraví!

Tipy:

  • Při objednávání vína se zeptejte obsluhy na doporučení. Řekové se ve vínech vyznají a rádi vám pomohou vybrat to pravé pro vás.
  • Ouzo je silný alkohol, proto ho pijte s rozvahou.
  • Frappé si můžete objednat s různou sladkostí. Pokud máte rádi sladké kávy, zvolte „glyko“ (sladké).
  • V Řecku je běžné pít kávu po jídle.

Užijte si objevování lahodných tekutých pokladů Řecka!