ADRESA: Ke Stadionu 2350, Kladno

TELEFON: +420 606 721 135

Běžný den v řecké kuchyni: Jak vypadá každodenní strava běžného Řeka?

Řecká kuchyně, proslulá svou jednoduchostí, čerstvými surovinami a neodolatelnými chutěmi, uchvacuje gurmány po celém světě. Pojďme se ponořit do rytmu řeckého stravování a prozkoumat, co se skrývá za běžným dnem v řecké kuchyni.

Ranní rituál:

Snídaně v Řecku je lehká a jednoduchá. Často se skládá z křupavého chleba, pokapaného lahodným olivovým olejem, a zralých oliv, které dodají potřebné minerály. Sýr feta, ať už nakrájený na kostičky nebo rozetřený na chleba, dodá bílkoviny a neodolatelnou chuť.

Jogurt, plný probiotik, je základem zdravého trávení a skvělým startem do nového dne. Řekové si ráno dopřávají i silnou kávu (glyka kafe), která jim dodá energii na celý den, nebo čaj z bylinek, pěstovaných na slunných svazích Řecka.

Oběd – svátek plných a různorodých chutí:

Oběd je v Řecku hlavním jídlem dne a je oslavou čerstvých surovin a tradičních receptů. Začíná se salátem, plným šťavnaté zeleniny, rajčat, okurek a oliv, ochuceným extra panenským olivovým olejem a citronovou šťávou. Následují předkrmy, které probudí chuťové pohárky. Mezi nejoblíbenější patří tzatziki, osvěžující jogurtový dip s okurkou a bylinkami, a dolmadakia, vinné listy plněné rýží a mletým masem.

Hlavní chod je triumfem masa, ryb a mořských plodů. Souvlaki, grilované špízy z masa nebo zeleniny, svádí svou vůní a chutí. Gyros, tenké plátky masa na pita chlebu s rajčaty, cibulí a tzatziki, je oblíbeným pouličním jídlem. Musaka, lahodná zapečená směs lilku, mletého masa a bešamelové omáčky, potěší milovníky teplých a sytých pokrmů.

Řecko, obklopené mořem, nabízí i bohatou úrodu ryb a mořských plodů. Čerstvě ulovené ryby, chobotnice, krevety a mušle se grilují, smaží nebo dusí a servírují s citronem a bylinkami. Oběd se zakončuje dezertem, například sladkou baklavou s ořechy a sirupem, krémovým galaktobourekem nebo osvěžujícími loukoumades, smaženými koblíhami s medem a skořicí.

Lehká večeře:

Večeře v Řecku bývá lehčí než oběd a skládá se z chleba, sýra, oliv, zeleniny a salátu. Řekové si večeři vychutnávají v pomalém tempu, s přáteli a rodinou, a sdílí různé malé talíře s jídem (tzv. mezedes), podobně jako španělské tapas. Mezi oblíbené mezedes patří pečené papriky, plněné vinné listy (dolmadakia), grilované kalamáry a saganaki, smažený sýr feta. Večer je také vhodný čas na popíjení ouza, silného anýzového destilátu, který se tradičně ředí vodou a ledem a podává se s lehkým občerstvením.

Řecká kuchyně není jen o jídle:

Stravování v Řecku je společenská událost. Jídlo se připravuje a konzumuje s láskou a péčí. Rodiny a přátelé se scházejí u dlouhých stolů, povídají si, sdílejí příběhy a užívají si pohody. Jídlo je považováno za způsob propojení a budování vztahů.

Poznejte Řecko na vlastní jazyk:

Návštěva naší restaurace vám umožní zažít autentické chutě Řecka na vlastní jazyk. Náš jídelníček nabízí pestrou škálu snídaňových pokrmů, lehké obědové saláty a předkrmy, hlavní chody s masem, rybami a mořskými plody a tradiční řecké dezerty. Ať už toužíte po energickém ranním startu s řeckým jogurtem a olivami, nebo po odpoledním hodování s přáteli a rodinou u plného stolu, naše restaurace vám nabídne kulinářský zážitek, který vás přenese do srdce Řecka.